Alleen maar six-packs

abercrombiefitch

Abercrombie & Fitch. ‘Love it or Hate it’ Maar dat het bedrijf de laatste tijd veel in opspraak is geweest kunnen we niet ontkennen.

Laten we bij het begin beginnen, A&F is in 1892 opgericht in Ohio als merk voor vrijetijdskleding. David Abercrombie en Ezra Fitch, de grondleggers, hadden in die tijd nooit durven dromen dat er in 2005 een omzet zou worden gemaakt van maar liefst: 2.021.000.000 dollar en dat er op dit moment 1053 winkels zijn gevestigd over de hele wereld. Maar het modemerk heeft voor die tijd zeker ook wat ‘downs’ meegemaakt, zoals het faillissement in 1977.

Na de millennium wisseling kwam A&F langzaam over naar Europa. Waar het op dit moment veel populairder is dan in het land van oprichting zelf. Dat er bij de opening van Abercrombie & Fitch in Amsterdam een rij voor de deur stond van zeker 4 uur zegt al genoeg.

Zoals je in het filmpje kan zien staan er vooral heel veel jonge meisjes van een jaar of 16 in de rij voor de winkel te wachten. Om het merk nog aantrekkelijker te maken voor de meisjes lopen er zoals jullie weten allemaal jongens met six-packs rond in de winkels.

Dat Abercrombie alleen maar knappe mensen in dienst neemt is zo’n onderwerp waar veel kritiek op is geleverd de laatste tijd. Mike Jeffries, algemeen directeur van het merk, zei in een interview in 2006 dat zijn bedrijf ‘’alleen knappe mensen aanneemt omdat dat ook knappe klanten aantrekt’’. “We willen kleding verkopen aan coole, mooie mensen en niets anders dan dat.”Als tegen reactie is zijn er toen verschillende acties van start gegaan. Zo is er bijvoorbeeld deze FaceBook pagina aangemaakt ‘We are too beautiful’. Waar T-shirts te zien zijn met de opdruk: Wij zijn te mooi om A&F te dragen.

Of Jeffries zelf goed in ‘hét A&F plaatje’ past en recht van spreken heeft is ook maar net de vraag, ik zou zeggen oordeel zelf.

mike

In 2010 werd Abercrombie aangeklaagd vanwege discriminatie tegen een medewerkster die moslima was, zij werd ontslagen omdat zij haar Hijab niet af wilde doen tijdens haar werk in het magazijn. A&F heeft haar ‘look policy’ aangepast en dit jaar kreeg de ex-medewerkster van het bedrijf een schadevergoeding die bestond uit 71.000 dollar.

In het eerste en tweede kwartaal van 2013 zijn de aandelen met 20 procent en de verkoopcijfers met 10 procent gedaald. Analisten hadden maar een daling voorspelt van 2,5 procent, veel te optimistisch dus. Of deze daling te maken heeft met de uitspraken die Mike Jeffries heeft gedaan blijft de vraag. Maar dat ze er een tandje bij moeten zetten is een feit.

Bron: Stylight

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Alleen maar six-packs

  1. Els zegt:

    Leuk om dit te lezen. Ik ken deze winkel wel maar het verhaal er achter niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s